Publicatie en cursus SOLK bij patiënten met een migrantenachtergrond

Publicatie en cursus SOLK bij patiënten met een migrantenachtergrond

Publicatie en cursus SOLK bij patiënten met een migrantenachtergrond

Eerder schreven we op SOLK.nl een artikel over SOLK bij migranten met de titel ‘Complexiteit in het kwadraat?’ De daarbijbehorende publicatie van Pharos was toen tijdelijk niet beschikbaar. Inmiddels is deze weer gratis te downloaden vanaf hun website pharos.nl:

Pharos heeft in samenwerking met het NHG de publicatie Onzichtbare pijn: adviezen voor de implementatie van de NHG ‘SOLK standaard’ bij patiënten met een migrantenachtergrond ontwikkeld. De publicatie Onzichtbare pijn is bedoeld om huisartsen en praktijkondersteuners toe te rusten bij de behandeling van migranten patiënten met SOLK. Hierin staan adviezen, tips en voorbeeldzinnen gericht op het uitvragen van psychosociale factoren, het uitleggen van SOLK en het verwijzen naar andere zorgverleners. De adviezen en tips zijn bruikbaar voor alle zorgverleners die met SOLK bij patiënten met een migrantenachtergrond te maken hebben.

Patiënten met een migrantenachtergrond hebben vaak het idee dat hun huisarts hun klachten niet serieus neemt; zij voelen zich niet begrepen en hebben het gevoel dat zij niet de juiste zorg ontvangen. Het patiëntencontact is voor zowel arts als patiënt vaak weinig bevredigend. Met de handvatten uit Onzichtbare pijn kan dit patiëntencontact aanzienlijk verbeterd worden.”

Naast de publicatie is ook de geaccrediteerde training SOLK bij patiënten met een migrantenachtergrond ontwikkeld in samenwerking met het het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG). Deze cursus richt zich op het  oefenen van communicatieve vaardigheden gericht op verbeteren van de arts-patiëntrelatie, het uitvragen van psychosociale factoren en het uitleggen van SOLK. 


Related Posts

Back to Top