Somatic Symptom Disorder in de DSM-5

Somatic Symptom Disorder in de DSM-5

Somatic Symptom Disorder in de DSM-5

Auteur: Lineke Tak.

Problematisch van de diagnose SOLK is dat deze tot stand komt door uitsluiting. Omdat er geen conventionele lichamelijke oorzaken zijn te vinden, worden de klachten bij de psychiatrie ondergebracht. Patiënten begrijpen deze redenering slecht en denken dan snel dat ze zich aanstellen, dat het tussen de oren zit of dat ze gek zijn. De Diagnostic and Statistical Manual (DSM)-5 waarin psychiatrische diagnoses beschreven worden, introduceert een nieuwe diagnostische categorie: de ‘somatic symptom disorder’. Deze categorie includeert klachten die momenteel onder SOLK en somatoforme stoornissen vallen.

De belangrijkste criteria voor de somatic symptom disorder zijn: (1) er zijn lichamelijke klachten die veel onrust veroorzaken en iemands dagelijks leven verstoren; (2) de patiënt heeft gedachten, gevoelens en gedragingen over deze klachten die buitenproportioneel zijn; (3) de symptomen zijn chronisch. In deze categorie van DSM-5 vervalt het onderscheid tussen verklaarde en onverklaarde klachten zoals in DSM-IV. Dat is een belangrijke verbetering, die de communicatie naar de patiënt eenvoudiger maakt: de patiënt heeft klachten – verklaard of niet – en ervaart hiervan negatieve gevolgen.

De in de DSM-IV beschreven pijnstoornis, somatisatiestoornis en ongedifferentieerde somatoforme stoornis zullen allen onder de ‘Somatic Symptom Disorder’ gaan vallen. Daarnaast blijft de conversiestoornis een apart te stellen diagnose.

Dimsdale JE, Levenson J. What’s Next for Somatic Symptom Disorder? Am J Psychiatry. 2013 Dec 1;170(12).

 


Related Posts

Back to Top