EVENT: Landelijk NOLK-congres ‘Onvoldoende verklaard, steeds beter in beeld’ – 4 okt 2019

EVENT: Landelijk NOLK-congres ‘Onvoldoende verklaard, steeds beter in beeld’  – 4 okt 2019

EVENT: Landelijk NOLK-congres ‘Onvoldoende verklaard, steeds beter in beeld’ – 4 okt 2019

Op vrijdag 4 oktober 2019 vindt alweer het vijfde landelijke congres onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten plaats voor een breed scala aan hulpverleners (artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, psychologen, oefentherapeuten, etc) en zorgmanagers en onderzoekers. Dit jaar is het congresthema ‘onvoldoende verklaard, steeds beter in beeld’. Een belangrijke mijlpaal afgelopen periode was de verschijning van de zorgstandaard SOLK, die bedoeld is voor iedereen die zich met SOLK bezighoudt. Het uitgangspunt van de zorgstandaard is dat lichaam en geest niet zijn te scheiden.

In de eerste keynote daagt Prof. dr. Pierre Capel de lichaam-geestscheiding verder uit door u mee te nemen in de biochemie van de gevoelens, waarin hij de harde wetenschap van de moleculaire genetica verbindt met wat soms wordt beschouwd als de softe sector van onze ervaringen.
Emeritus-hoogleraar in de diagnostiek en behandeling van chronische pijn en vermoeidheid Prof. dr. Karlein Schreurs zal in haar lezing wetenschap en praktijk met elkaar verbinden door te spreken over de toepassingen van Acceptance & Commitment Therapy (ACT). ACT kan ondersteunen bij de aanvaarding van klachten en beperkingen, waardoor er weer ruimte kan komen voor dat wat het leven de moeite waard maakt.
Medisch filosoof Prof. dr. Jenny Slatman bestudeert hoe patiënten met SOLK over hun lichaam denken en spreken. In haar lezing zal zij ingaan op hoe het fenomeen SOLK begrepen kan worden vanuit een filosofisch-antropologisch perspectief. Zij zal betogen dat SOLK ontstaan binnen een manier van verklaren en redeneren waarin het lichaam enkel als een object of ding wordt opgevat.

Ook dit congres kunt u weer kiezen uit 14 workshops en twee research tracks. In de workshops kunt met collega’s in discussie gaan over hete hangijzers in de zorg en uw kennis vergroten over verschillende behandelvormen. Tijdens de research tracks kunt u kennisnemen van nieuwe wetenschappelijke bevindingen. Natuurlijk komen ook de andere inmiddels vermaarde onderdelen van het congres weer terug. Zo kunt u uw kennis over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen testen en bijspijkeren in de quiz van SOLK.nl. Bij de posterpresentaties kunt u met de onderzoekers in discussie over hun meest recente resultaten. Ook een vast onderdeel is de NOLK-ledenvergadering welke in de middagpauze zal plaatsvinden.

 

Programma NOLK congres

Keynote 1: Het Emotionele DNA: Hoe gevoelens ons DNA bespelen – Pierre Capel

Workshopronde 1:
1. Richtlijn SOLK bij kinderen; van Wetenschap naar Spreekkamer – Dorien Broekhuijsen-van Henten en Gert Luitse
2. SOLK steeds beter in beeld: verklaringsmodellen en metaforen – Carine den Boer en Tim olde Hartman
3. Behandeling van functionele bewegingsstoornissen – Marleen Tibben en Judith Schaap
4. Succesvol implementeren van interventies voor SOLK in theorie en praktijk – Denise Hanssen
5. Biofeedback bij SOLK en somatoforme stoornissen – Daniëlle Matto
6. Therapieresistente conversiestoornis: Is er nog beweging mogelijk? – Mirte Hulscher-Ruks en Lineke Tak
7. “Voldoende verklaard” – Ernst van der Wijk en Sophia van der Knaap
8.  Research track

Keynote 2: Acceptance & Commitment Therapy bij SOLK – Karlein Schreurs

SOLK Quiz – Lineke Tak en Birgit aan de Stegge

Workshopronde 2
1. Diagnostiek van ouderen met SOLK; gewoon of bijzonder? – Dorine van Driel en Peter Hilderink
2. Conversie, Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker – Hendriëtte van Loo-Flier, Dorien Leenders en Nora van der Heide
3. Herstelondersteunende zorg – Wil Buis en Laxmie Jawalapershad
4. SOLK systeemdynamiek in beeld – Pie van Kan en Jackie Scharroo
5. De rol van dramatherapie in de behandeling van patiënten met langdurige en ernstige SOLK problematiek – Bart Thoolen en Heleen Hennink
6. Gebruik van INTERMED bij complexe somatisch-symptoomstoornissen SOLK – Tracy van Ham, Gabriela Sempértegui en Audrey van Vugt
7. Wat wij niet (willen) weten over onze SOLK patiënten – Gerrit Delfstra en Solange Delfstra-de Faria
8. Research track

Prijsuitreiking NOLK-prijs, Posterprijs en Onderzoekspresentatieprijs

Keynote 3: Voorbij lichaam en geest – Jenny Slatman

Wanneer: Vrijdag 4 oktober 2019
Locatie: Zwolle, Nieuwe Buitensociëteit Zwolle, Stationsplein 1
Meer info betreft programma, kosten, accreditatie en inschrijving: hier


Related Posts

Back to Top